Maistas

Japonų maistas mums labai patiko: įvairus, daug daržovių, žuvies, neriebu. Todėl ir žmonės liekni - čia ne fritkes ar burgerius valgyt. Nors yra ir to, jeigu tik panorėsi. Alvydas kartą valgė vietinį burgerį, sakė skanus, sultingas, daug geresnis, nei tradicinis makdonaldo ar hesburgerio.


Takoyaki

Kiaušinio, daržovių ir aštuonkojo rutuliukai - dažniausiai, gatvės maistas. Palaisto baltu padažu, pabarsto Katsuo-bushi (džiovinto tuno drožlės). Laabai skanu. Alvydo absoliutus favoritas Japonijoje.
Nors sako, kad tai tradicinis patiekalas Osakos regione, niekur skaniau nevalgėme nei Tokijuje ant sankryžos, prieš Harajuku tiltą. Daro tokia iš pažiūros pikta, bet iš tikro labai faina teta. Sukirtom 3 porcijas ir atsisveikinom kaip geriausi draugai :)


Soba

Smulkūs grikių miltų makaronai, valgomi kaip šilta sriuba arba atvėsinti, mirkomi sojos padaže (turbūt) su daržovėm, svogūnų laiškais ir tempuroje kepta vištiena arba suši. Valgėm vietinių kavinėje Azimoto su p. Okamoto, pas kurį gyvenome B&B. Kuklieji senučiukai savininkai vis užmesdavo akį, kaip čia tie užsieniečiai valgo. Tai stengėmės ir mes garsiai makaronus šliurbti - gi skanu! Nė nepagalvotum, kad toks paprastas patiekalas gali būti toks sotus. Netikėtai skanu.


Suši

Su šiuo patiekalu, tikime, visi pažįstami. Pas mus populiaresnė suši rutuliukų versija, Japonijoje valgomas suši nigiri - ant ryžių uždėtas mėsos gabaliukas: žuvies, krevetės, aštuonkojo, kalmaro ar pan. T.y. be sūrių, sezamų, papildomų daržovių ir kt. nesamonių. Valgėme daug, ypač patiko su riebiu ir pusriebiu tunu.
Oi, kad būtume nufilmavę kaip juokėsi žmonės išgirdę apie lietuviškus karštus sušius!..


Okonomiyaki

Sako, vienas populiariausių tradicinių patiekalų Osakoje. Ok, bandom. Nesupratom, ką valgėm - lygtai kiaušinio plakinio blyną keptuvėje su majonezu ir pora Takoyaki ant viršaus. Antrą kartą nebebandėm.


Udon/Ramen/Miso

Sultiniai/sriubos su tofu sūriu, makaronais, sojų daigais, kokia nors mėsa, jūržolėmis, virtu kiaušiniu, ryžiais ir kt. Skanu ir sotu.


Kushi Katsu

Kas nors ant pagaliuko virta aliejuje. Ir kai sakom kas nors, įsivaizduokite bet ką: nuo mėsos, dešrelių, daržovių iki pyragų, bananų, koldūnų su ledais. Šalia patiekia ir įvairių padažų, neblogai, bet mums žalios daržovės patiko labiau.


Atradimai

Sezamo aliejuje pamarinuoti agurkai. Labai paprastai, bet kaip skanu! Tikrai atsiras ant mūsų stalo.

Edamame pupelės. Virtos, keptos, pamarinuotos - skanios visais būdais. Jeigu tik rasim, būtinai prašysim mamų užauginti Lietuvoje.

Su kaulu keptas tuno gabalas. Pamačius nesuprasi kas čia, bet labai geras skonis.

Druskoje keptas jūros karosas. Patiekalas su pramoga, nes pačiam tą karosą pasigaut leidžia. Kurgi neisi į tokią vietą!

Valgėme ir dar skanių dalykų, bet kad dažniausiai suėdam ir tik tada prisimenam - ai, nenufotkinom...

Norint maistui Japonijoje neišleisti daug galima tikrai neblogai valgyti perkant "Seven/11" (kaip mini maximos) paruoštą maistą. Ką bandėm, viskas buvo skanu: ryžiai, ramen, kelių rūšių makaronai, edamame, jautiena, višta tempuroje. Ant pakuočių parašyta ir sakinys angliškai, žodžiu - užskaitom.



Naujausi įrašai

Svalbardas. Kur? Kodėl? Ir ko?

Lietuvoje vidurvasaris, tauta ruošiasi švęsti Jonines. O mudu į kuprines kemšam termo rūbus, šiltas kojines ir kepures, žiemines striukes ir laimingi ruošiamės kelionei į šiaurę :) Pačią šiauriausią, kiek paprastiems mirtingiesiems įmanoma.

Haikas iki Foxfonna ledyno

2019 birželio 20 d.
Pasipuošę sniego batais žygiuoti pradedam nuo gražios panoramos į Isjforden fjordą vienoje pusėje ir į statoką snieguotą kalną, į kurį ir lipsime.

Ledlaužis - baidarėmis prie ledyno

2019 birželio 21 d.
Antras rytas Svalbarde!
Šiandien bus fantastiška diena, nes laukia dar vienas Ledlaužiu vadinamas nuotykis! Baidarėmis plaukiosime prie ledyno!
Gerai, gerai, pakvėpuojam ir apie viską iš pradžių :)

Arktinis iššūkis

2019 birželio 22 d. Rimčiausia diena Svalbarde. Šįryt ruošiamės į Arktinį iššūkį - vieną rečiau pasirenkamų pramogų šioje saloje. Sako, kad ji - drąsiems ir stipriems. Hm... Tai Alvydui tinka, o kaip Jūratei seksis - pamatysim :)

Longyearbyen apylinkės

2019 birželio 23 d. Poilsio diena. Šiandien vaikščiosime po Longyearbyen apylinkes.

Kruizas į apleistą miestą - Piramidė

2019 birželio 24 d. Paskutinė diena saloje. Šiandienos plane - kruizas į apleistą rusų angliakasių miestą - Piramidė.

Svalbardo augaliukai

Svalbardo vasara trumpa - vos keturi mėnesiai. Viena laimė, kad saulė nenusileidžia visą parą - galima visas 24 val. intensyviai žaliuoti, žydėti ir brandinti sėklas.
O augti dideliam nėra nei maisto, nei prasmės.

Gamta keičiasi

Tuščiai burną aušintume sakydami, kad mums Svalbarde patiko. Kaip gražu gali būti ten, kur nėra nieko ir tuo pačiu, visko tiek daug! Bet... Svalbardas nėra rojus žemėje. O mes - žmonės esame atkakliausi naujų žemių užkariautojai ir atkakliausi kenkėjai.